Ξενοδοχείο “Διεθνές”

  Περιοχή: Μ. Αλεξάνδρου – Καραβίτη – Πρεσπών

  Οδός & αριθμός: Μεγάλου Αλεξάνδρου 94 & Ι. Καραβίτη 2

  Έτος ανέγερσης:  1924

  Το ξενοδοχείο «Διεθνές» είναι ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο της εκλεκτικιστικής περιόδου του μεσοπολέμου. Στο χώρο αυτό, πριν χτιστεί το ξενοδοχείο λειτουργούσε ένα τούρκικο χάνι με πεταλωτήριο στην αυλή. Με την ανταλλαγή πληθυσμών, οι Οθωμανοί ιδιοκτήτες έφυγαν και το χάνι αγοράστηκε από την οικογένεια των Σιμαίων, που καταγόταν από το χωριό Άλωνα της Φλώρινας.

  Την περίοδο του μεσοπολέμου, οι αδελφοί Σίμων αποφάσισαν να χτίσουν το μεγαλοπρεπές για την εποχή του ξενοδοχείο «Διεθνές», επειδή η Φλώρινα άρχισε να γίνεται θέρετρο για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Στο ισόγειο του κτιρίου στεγαζόταν καταστήματα και στον πάνω όροφο ήταν τα δωμάτια του ξενοδοχείου. Επίσης, στον ίδιο χώρο λειτουργούσε οινομαγειρείο και χαρτοπαιχτική λέσχη.  Μέχρι το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, εκλεκτή πελατεία του ξενοδοχείου ήταν η Εβραϊκή τάξη της Θεσσαλονίκης, ενώ μετά τον πόλεμο έγινε πιο λαϊκό, γιατί έχασε τους πλούσιους πελάτες του. Το ξενοδοχείο «Διεθνές» έκλεισε οριστικά το 1990.

  Το ξενοδοχείο την δεκαετία του ‘50

  Αγαπημένο σημείο, γυρισμάτων ταινιών, του Θεόδωρου Αγγελόπουλου

  Κύρια χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του ξενοδοχείου είναι η συμμετρία, η μνημειακότητα και τα πολλά γύψινα διακοσμητικά στοιχεία.

  Το κτίριο είναι κατασκευασμένο από πέτρα, συμπαγές ψημένο τούβλο και επίχρισμα από χρωματιστό σοβά.

  Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Βαγγέλη Κιατίπη